16 Jun 2016

Cik f1224h Si Kaki Bukit




Assalamualaikum.

Cik f1224h


Seorang perempuan yang dibesarkan dikalangan adik beradik lelaki. Yang mempunyai ciri kesopanan dan kesusilaan yang menebal dalam diri tapi minat sangat dengan aktiviti lasak. :)


Salah satu aktiviti yang digemari nya ialah mendaki ! Sekadar hobi pada waktu lapang sahaja. Bukan lah sejenis taksub, yang nak kena join semua trip. Tidak okay.


Hobi yang sangat diminati berbanding shopping. Dua tiga jam atas bukit pun tak apa lah . Asal kan bukan dua tiga jam turun naik shopping mall. Dengan rambang matanya lagi. Dengan beli itu ini, duit pun habis. Hehe. Tak minat lah.




Minat pandang kehijauan alam. Rasa nyaman, tenang dan rasa sangat lapang. Fikiran tak yah cakap lah. Lupa segala masalah.



Biasanya tak pergi jauh pun. Bukit Saga, Ampang. Bukit Gasing , Petaling Jaya and Bukit Broga, Semenyih. Naik motor je kan. Tak nak guna modal yang banyak. Kata pun sekadar suka suka.


Ini minat yang memang sedia ada dari dulu. Dari zaman sekolah. Bila sambung belajar minat tu seakan terhenti. Lalu, minat tu diteruskan balik dalam dua tiga tahun yang lepas.

And im happy. Ini merupakan satu kebahagian :)


Tiada halangan pun untuk mendaki walaupun berbaju kurung. :)




So, pada siapa yang tak tahu nak buat apa, boleh try hiking. Yup ! Fyza pun masih baru. Just layan bukit je. Bukan lah hebat seperti orang lain. Yang layan Gunung Ganang. Ini memang sekadar minat yang Fyza suka lalukan. Hehe


But, teringin guna nak try naik gunung. And Fyza perlu cabar diri Fyza ni. Nak tahu juga kekuatan kita ditahap mana kan. Hehe.


Best ke Hiking?


Awak ! Best sangat sangat. Ye. Benda ni sangat penat. Tapi bila kita sampai di puncak, rasa penat tu hilang terus and bila diatas tu disaljikan dengan pemandangan ciptaan Tuhan, Masya Allah cantik ye. Hilang segala penat lelah tau.

Hehe. 


Okay itu saja nak cerita. Hahaha. Bye :)


gadisberlesungpipitdua:)









:: Khas Buat Sahabat Lama ::

Assalamualaikum pembuka kata
Kata dari gadis berlesung pipit dua
Wahai awak yang sedang membaca
Rasailah apa yang hati ini rasa.
------------------------------------------------
Perkenalan kita tanpa disangka
Diantara musuh ketat disekolah agama
Bagaikan kucing dengan singa
Bila berjumpa bergaduh saja.
------------------------------------------------
Masa berlalu dengan pantasnya
Dari musuh, kawan, menjadi pendengar setia
Hati siapa tidak diusik rasa
Bila si teruna mula memikat hati si dara :)
------------------------------------------------
Banyak kisah dilalui bersama
Segala suka duka dikongsi berdua
Istilah cembura tak payah nak cerita
Duapuluhempat jam bertikam lidah je. 
------------------------------------------------
Lama kelamaan sefahaman tidak lagi dirasa
Asyik nak menyalah sesama sendiri ja
Bak kata perpatah kerana mulut badan binasa
Berbulan lamanya kita menyepi tanpa berita.
------------------------------------------------
Perkenalan bertahun tahun lamanya
Bukan jaminan dia adalah milik kita
Allah tarik semua sekelip mata 
Baru tersedar banyak nikmat yang kita lupa 
------------------------------------------------
Entah siapa yang menyakiti siapa
Salah faham punca utama
Tiada lagi istilah budi bicara
Kerana perasaan ego mula berleluasa
-------------------------------------------------
Bertahun tahun tempoh yang lama
Mencari kekuatan dari Pencipta
Walaupun kita tidak lagi bersua
Kita tetap berkomunikasi/mengadu dengan -Nya
------------------------------------------------
Allah tahu apa yang kita rasa
Tidak dibiarkan kita terus terluka
Berbagai bagai hikmah diberikan oleh-Nya
Dari seorang yg kosong kepada seorang yang berjaya.
------------------------------------------------
La tahzan , innallaha maa'na
Usah bersedih, Allah sentiasa ada
Yakinkan diri dan terus berdoa
Rahsia Allah tiada siapa boleh ubah
------------------------------------------------
------------------------------------------------

Bulan Ramadhan bulan yang mulia
Bulan kemaafan sesama manusia
Tidak percaya dan tidak ku sangka
Kita boleh lepak makan semeja.
------------------------------------------------
Banyak cerita yang dikongsikan bersama
Ibarat jumpa seseorang yang mati hidup semula
Saling mengaku kesilapan lama
Mulai sedar cinta pertama masih dijiwa
------------------------------------------------
Jangan dikenang kisah yang lama
Ianya berlaku untuk mematangkan kita
Andai kata kita tidak ditakdirkan bersama
Kita tetap sahabat selama lamanya
------------------------------------------------
Sekian sahaja ceritera cinta
Ianya luahan apa yang dirasa
Semoga didekatkan Zauj/Zaujah Syurga
Bersama sama mengejar Cinta yang Maha Esa

Ikhlas dari saya
gadisberlesungpipitdua ;)